Onderzoek

Onderzoek naar hersen(vlies)ontsteking is ontzettend belangrijk. Om deze levensbedreigende ziekte te voorkomen, te begrijpen waarom de een het wel krijgt en de ander niet, hoe een arts het snel kan herkennen en hoe de specialisten tot een optimale behandeling kunnen komen (zodat de schade tot de hersenen geminimaliseerd kan worden).

Om kennis op dit gebeid zo snel mogelijk te delen, is het cruciaal dat academische onderzoeksinstelling uit binnen- en buitenland zo veel als mogelijk met elkaar samenwerken. Daar gaan en staan wij voor!

En dat samenwerken vatten we breed op. We zoeken naar inhoudelijke samenwerkingen, maar ook partners die mee willen investeren. Inmiddels lopen er een aantal onderzoeken die naast ItsME Foundation als hoofdsponsor mede mogelijk gemaakt zijn door Vermas Foundation en W.M. de Hoop stichting.

Op dit moment zijn zeven academische instellingen betrokken bij de onderzoeken die nu plaats vinden (Nederlands, Brits, Italiaans, Zweeds en Amerikaans). En we gaan door. Oriënterende gesprekken met nieuwe instituten/initiatieven zijn volop gaande.

Ook hebben we een wens om een roadmap te ontwikkelen voor de komende 15-20 jaar die alle academische instellingen richting kan geven in welke informatie/inzichten nog ontbreken om deze ziekte te doorgronden.

Help jij ons onze missie te verwezenlijken?

Alle donaties zijn zeer welkom.

Heb je een onderzoeksvoorstel?

Mail het naar info@itsme-foundation.com, wij leggen het dan voor aan onze Wetenschappelijke Advies Raad.

BETROKKEN ACADEMISCHE CENTRA

Amsterdam UMC
Nederland
Erasmus MC
Nederland
National Institutes of Health
Verenigde Staten
UCSD Medical Center
Verenigde Staten
Human Technopole
Italië
Karolinska Institutet
Zweden
Wellcome Sanger Institute
Verenigd Koninkrijk

Lopende onderzoeken

Team Amsterdam UMC in samenwerking met het National Institute of Health USA, onder supervisie van Prof. Dr. Diederik van de Beek

Onderzoek of hetzelfde Covid-19 mechanisme van neutraliserende auto-antilichamen, aan het werk zou kunnen zijn bij patiënten met pneumokokken meningitis.

Mede mogelijk gemaakt door Vermas Foundation.

Team Karolinska Institutet onder supervisie van associate Prof. Dr. Federico Iovino

Onderzoek naar moleculaire mechanismen van neuronale schade veroorzaakt door pneumokokkeninfecties in de hersenen. Hun doel is om nieuwe therapeutische benaderingen te ontwikkelen die interfereren met dergelijke mechanismen, door het blokkeren van bacterie-neuron interactie, om neuronen te beschermen tegen letsel door bacteriële interactie

Team Erasmus MC onder supervisie van Dr. Maarten Titulaer

Het toepassen van een nieuwe en veelbelovende techniek (HuScan) bij patiënten met auto-immuunencefalitis met of zonder voorafgaande virale encefalitis, om te zoeken naar nieuwe antilichamen die encefalitis veroorzaken of de ernst ervan beïnvloeden.

 

Team Amsterdam UMC in samenwerking met UC San Diego onder supervisie of Prof. Dr. Nina van Sorge

Team Amsterdam UMC in samenwerking met UC San Diego onder supervisie van Prof. Dr. Nina van Sorge

Onderzoek of het effect van antibiotica op basis van standaard laboratoriumtests misschien wordt onderschat met het risico dat de patiënt een effectieve behandeling van bacteriële meningitis wordt onthouden.

Team Human Technopole in samenwerking met Erasmus MC onder supervisie van Dr. Oliver Harschnitz

Het ontwikkelen en toepassen van geavanceerde menselijke stamcelmodellen van de hersenstam om nieuwe pathogene antilichamen te identificeren die leiden tot auto-immuunencefalitis.

Team Amsterdam UMC in samenwerking met Wellcome Sanger Institute onder supervisie van Dr. Merijn Bijlsma

Onderzoek of gerichte preventie en behandeling van meningitis door Groep B streptokokken (GBS) mogelijk is, door te testen op GBS-virulentiegenen.

GBS is de meest voorkomende oorzaak van sepsis en meningitis bij baby’s en leidt bij een derde van de patiënten tot overlijden of invaliditeit.